Ondernemend Maashorst
Terug naar nieuwsoverzicht

Effect corona: grote verschillen tussen bedrijven in Noordoost-Brabant.

Secretariaat UOV De Kring, 26-03-2021
Elke sector kent bedrijven die onzeker zijn over hun continuïteit. Dat bleek uit een online enquête die door 232 werkgevers - met totaal meer dan 50.000 werknemers in alle sectoren - ingevuld is. 

De belangrijkste resultaten
De sector horeca, toerisme en recreatie wordt hard getroffen, driekwart van de bedrijven in deze sector vreest voor hun continuïteit. 70% van de bedrijven heeft op dit moment in meer of mindere mate leveringsproblemen in de keten. Verminderde binding met medewerkers door thuiswerk is voor 65% bedrijven een probleem. Bij bedrijven met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt leidt corona in 22% van de gevallen voor deze mensen tot een zwakkere positie op de arbeidsmarkt. Bedrijven met arbeidsmigranten geven aan dat voor 30% van de arbeidsmigranten geldt dat die door corona een zwakkere positie op de arbeidsmarkt hebben.
 
Uit de enquête blijkt echter ook dat voor een kwart van de bedrijven corona per saldo positieve effecten heeft.
 
Ondanks de crisis lijkt de arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant nog steeds krap. 29% van de bedrijven geeft aan dat zij kampen met een personeelstekort. 14% van de bedrijven geeft aan te veel personeel te hebben. 21% van de bedrijven geeft aan ondersteuning nodig te hebben bij het begeleiden van werknemers van werk naar werk. De grote vraag is natuurlijk of de mensen die hun baan verliezen de mensen zijn die een groot deel van de vacatures in kunnen vullen.
 
Bijna driekwart van de bedrijven (73%) verwacht het komende half jaar mensen aan te nemen waarbij in de helft van die gevallen extra maatregelen nodig zijn om dat te realiseren (zoals aanpassen van de functie of extra begeleiding). Een ruime meerderheid van de bedrijven geeft aan steeds meer belangstelling te hebben voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Veel bedrijven hebben behoefte aan ondersteuning bij het goed invullen van het personeelsbestand zoals interne opleiding, begeleiden van werk naar werk, in- en uitleen personeel.

Aanleiding van de enquête
Het doel van de enquête was inzicht te verkrijgen in de toekomstverwachting van het bedrijfsleven in de regio Noordoost-Brabant met betrekking tot personeelsbezetting. Komt er een personeelstekort aan of juist een -overschot? Verschilt dit per branche of bedrijfsgrootte? En aan welke hulp en ondersteuning is behoefte? Om deze vragen te beantwoorden is een online enquête rondgestuurd aan ondernemers in Noordoost-Brabant. Deze enquête is tot stand gekomen vanuit een unieke samenwerking tussen VNO-NCW Brabant Zeeland, het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant, AANtWERK, Talentvol, Industriële Kring Land van Cuijk en Noord-Limburg, OIK (Osse Industriële Kring), POM (Platform Ondernemend Meierijstad) en Ondernemersvereniging UOV De Kring. 
 
Vervolgstappen
Goed inzicht in de huidige en toekomstige situatie op de arbeidsmarkt is cruciaal om de extra middelen van de rijksoverheid effectief in te zetten. Met deze resultaten op zak kunnen alle betrokken partners uit de regio nu zorgen voor een krachtig gezamenlijk optreden. Het Regionaal Mobiliteitsteam[1] gaat hier een rol in spelen en is blij met dit initiatief vanuit de werkgevers.

[1] In het Regionaal Mobiliteitsteam (dat op dit moment in oprichting is) werken werkgeversorganisaties, vakbonden, gemeenten, UWV, onderwijsinstellingen en SBB nauw samen met als doel het bieden van aanvullende dienstverlening aan personen die dreigen hun baan kwijt te raken of zijn kwijtgeraakt vanwege de coronapandemie en het samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.